Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink
news-hero
Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink

Het bouwen van een schaalbare applicatie met AWS

Web Development, Software Development, AWS, Hosting

De schaalbaarheid van een systeem is net zo belangrijk als de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Stel je voor: U heeft een websysteem laten maken, echter wordt deze nog niet door veel personen gebruikt. Na het toepassen van feedback, adviezen en suggesties begint het systeem meer vorm te krijgen. Verschillende marketingactiviteiten worden in gang gezet en uw team gebruikt het systeem om nieuwe klanten te werven. Na een tijdje groeit het aantal gebruikers snel, zo snel dat op een gegeven moment het systeem het aantal bezoekers niet meer aan kan.

De applicatie is getest en functioneert zoals verwacht, maar waar zit nou daadwerkelijk het probleem dat de vertraging veroorzaakt? Vaak is dit niet één specifieke fout, maar een structureel probleem met de schaalbaarheid. Dit betekent dat uw systeem niet is ontworpen om te schalen wanneer het aantal gebruikers toeneemt.

Bij de ontwikkeling van een systeem wordt vaak rekening gehouden met een klein aantal gebruikers, het systeem is tenslotte nieuw. Dit kan later problemen veroorzaken wanneer uw bedrijf groeit. Daarom is het van belang dat elk systeem zowel flexibel als schaalbaar wordt ontworpen.

 

Wat is een schaalbaar systeem?

Schaalbaarheid is het vermogen van een systeem om goede prestaties te leveren onder toenemende eisen, zoals een toename in het aantal gebruikers of extra complexiteit door nieuwe functionaliteiten. Systemen horen goed te functioneren bij zowel 1 gebruiker als 1 miljoen gebruikers door automatisch te schalen bij pieken in het gebruik.

Wanneer er wordt gepraat over de schaalbaarheid in cloud computing, hoor je vaak twee belangrijke methodes van scaling voorbijkomen: horizontal scaling of vertical scaling. Laten we even dieper kijken naar deze termen.

Vertical scaling (opschaling)

Opschalen of vertical scaling verwijst naar het maximaliseren van computerkracht om zo meer gebruikers te kunnnen faciliteren. In hardware termen omvat dit het toevoegen van rekenkracht en geheugen aan de fysieke machine waarop de server draait. In softwaretermen kan opschalen het optimaliseren van algoritmen en softwarecode inhouden.

Horizontal scaling (uitschalen)

Uitschalen of horizontal scaling verwijst naar opschaling door het toevoegen van machines aan de cloud architectuur van het systeem. Dit betekent het toevoegen van meer machines met een kleinere capaciteit in plaats van een enkele machine met een grotere capaciteit. De webaanvragen worden vervolgens over meerdere machines verspreid door middel van load balancing, waardoor de overbelasting van het gehele systeem wordt verminderd.

 

Een schaalbare web architectuur

Of u nu horizontaal of verticaal wilt schalen, een goede web architectuur is de basis die u nodig heeft voor een complex of groot systeem. Deze schaalbare architectuur stelt het systeem in staat om zich aan te passen op basis van het aantal gebruikers.

Een monolithische architectuur is een architectuur waar alle componenten nauw met elkaar verbonden zijn in één systeem. Een enkele storing in één van de onderdelen kan er dus voor zorgen dat het gehele systeem faalt. Daarom vereist een schaalbare web architectuur een losgekoppelde en flexibele structuur van verschillende modules die op elkaar inwerken via lichtgewicht mechanismen.

Een typisch voorbeeld van schaalbare web architectuur is een die de LAMP-stack (Linux, Apache, MySQL. PHP) gebruikt. Het biedt essentiële voordelen zoals schaalbaarheid, goede beschikbaarheid, losgekoppelde services (fouttolerant) en gedistribueerd computergebruik.

Schaalbaarheid

Een LAMP architectuur maakt horizontal scaling mogelijk. Het gedistribueerde systeem kan onderdelen snel uitbreiden of inkrimpen door machines toe te voegen of te verwijderen aan de hand van de schaalbehoeften.

Hoge beschikbaarheid

Hogere uptime en lagere downtime zijn essentieel voor elk bedrijf. Vooral voor e-commercebedrijven kan een uur downtime leiden tot een enorme omzetverliezen. Een schaalbare web architectuur reserveert extra capaciteit voor kritieke componenten en functioneert snel bij noodherstel, zelfs bij een gedeeltelijke systeemstoring, om een hogere beschikbaarheid te garanderen.

Fouttolerantie

Een schaalbaar systeem heeft zo min mogelijk storingspunten en moet efficiënt kunnen werken, zelfs als een onderdeel uitvalt.

 

Optimalisatie van systeemlagen

Naast het schalen van machines zijn er ook software optimalisaties, in de systeemlagen, die de efficiëntie sterk kunnen beinvloeden:

De databaselaag - Door partitionering of sharding kunnen databases hun snelheid behouden, zelfs bij extreme hoeveelheden data.

De cachelaag – De toepassing van caching servers zoals Redis kunnen de databaselaag ontlasten. Zelfs bij bestaande systemen is caching vaak makkelijk te implementeren.

De computerlaag – Door middel van job queues kunnen taken in de wachtrij worden gezet om overbelasting te voorkomen.