Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink
news-hero
Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink Blink

Het belang van UI-design

UI-Design, Webdesign.

De User Interface (UI) van een website is in feite het contactpunt tussen de aangeboden producten, diensten en de potentiële klant die daar graag meer over wil weten. Met een website wilt u natuurlijk alle informatie duidelijk overbrengen en deze in hapklare brokken presenteren. Het liefst ook mooi verpakt natuurlijk. Een goede website is prikkelend, houdt de aandacht vast en nodigt de bezoeker uit om in actie komen; het is immers vaak het eerste (en soms ook het enige) wat de bezoeker van een organisatie te zien krijgt. Dan is het natuurlijk van belang om een goede indruk achter te laten.

Wat is UI-design?

De User Interface (UI) van een website is in feite hét contactpunt tussen de aangeboden producten, diensten en de potentiële klant die daar graag meer over wil weten. Met een website wilt een organisatie natuurlijk alle informatie duidelijk overbrengen en deze in hapklare brokken presenteren. Het liefst ook mooi verpakt natuurlijk. Een goede website is prikkelend, houdt de aandacht vast en nodigt de bezoeker uit om in actie komen; het is immers vaak het eerste (en soms ook het enige) wat de bezoeker van een organisatie te zien krijgt. Dan is het natuurlijk van belang om een goede indruk achter te laten.

UI-design is het ontwerpen van gebruikersinterfaces voor websystemen en software, met de focus op het maximaliseren van de bruikbaarheid en de gebruikerservaring (User Experience: UX). Zowat alles wat u in uw dagelijks leven gebruikt, beschikt over een UI-design, van de technologie in onze apparaten tot de websites die we bezoeken voor persoonlijk of professioneel gebruik.

De wow-factor

UI-design vindt plaats op de voorgrond, is volledig zichtbaar voor de gebruiker en draait volledig om de wow-factor. Soms is dat te vinden in de kleine details, zoals de vormen van een knop of de lettergrootte van een tekst. De stijl moet passen bij wat een organisatie wil uitstralen, en bij de huisstijl aansluiten. Tegenwoordig is het belangrijk voor bedrijven om een sterke en opvallende online aanwezigheid te hebben.

Wanneer een organisatie van plan is om een nieuwe website, app, systeem of zelfs een interne tool te bouwen, kunnen aantrekkelijke ontwerpen van een gebruikersinterface zorgen voor betere resultaten. De organisatie zal meer verkeer genereren en de bezoekers zullen betrokken en vastgehouden worden. Het hebben van een mooie, snelle en goede website is van fundamenteel belang, hier speelt UI-design een cruciale rol. 

De effectiviteit van verschillende UI-elementen kan een organisatie redelijk eenvoudig testen met A/B-testing. Levert een groene knop meer interactie op dan een rode? Zijn bezoekers eerder geneigd een nieuwsartikel te lezen als er een afbeelding aan toe wordt gevoegd? A/B-testing zorgt ervoor dat een organisatie antwoorden krijgt op dit soort vragen en krijgen ze een objectieve kijk op het gedrag en de impliciete voorkeuren van de bezoekers.

Waarom is UI-design belangrijk voor organisaties?

UI-design is erg belangrijk bij het ontwikkelen van een website of systeem, en mag zeker niet over het hoofd worden gezien. Het is een van de belangrijkste manieren om het verkeer naar een website te vergroten, wat weer leidt naar hogere conversiepercentages. Het zorgt ervoor dat mensen een goede gebruikerservaring hebben en de organisatie een loyale klantenkring opbouwt.

De kleinste aanpassing in het ontwerp van een interface kan een grootse impact hebben. Basisveranderingen, zoals de vorm van knoppen, kleuren, typografie of de manier waarop informatie wordt weergegeven, kunnen bepalen of mensen op een website blijven of vertrekken.

De belangrijkste principes van een goed UI-design

Eenvoudige interfaces zijn makkelijk te gebruiken. Het is belangrijk om duidelijke taal te gebruiken en overbodige elementen en ingewikkelde ontwerpen, die tot verwarring kunnen leiden, te vermijden. Gebruikers zullen uw website sneller begrijpen wanneer er algemene elementen, typografie, vormen en kleuren gebruikt zijn. Zorg ervoor dat de bezoekers zoveel mogelijk controle hebben over de website, hierbij kunt u denken aan standaardopties, vooraf ingevulde formulieren en het ongedaan maken van acties. Het is van belang om ook het menu makkelijk vindbaar is en dat de elementen in het menu duidelijk gelabeld zijn.